Olejek paczulowy to silny olej eteryczny, który natychmiast wypełni pomieszczenie zapachem przywodzącym na myśl tereny dalekiej Azjii – Filipiny, Archipelag Malajski, Indie. Chociaż paczula kojarzona była przez długi czas jedynie z popularnymi zapachami do szafy, których zadaniem było odstraszanie moli – dzisiaj coraz częściej wykorzystywane są właściwości lecznicze olejku paczulowego. Poznaj zastosowanie tego olejku w aromaterapii i medycynie, by zacząć wykorzystywać go w swoich kosmetykach.

Olejek paczulowy – właściwości 

Olejek z paczuli przybiera żółtą lub zieloną barwę, a wytwarzany jest poprzez destylację parową. Jak wspominaliśmy wcześniej – to częsty składnik zapachów do odstraszania owadów z szafy. Już w XIX wieku powszechnie umieszczano pędy paczuli w meblach, by zwalczyć niechcianych gości. Dzisiaj wyciąg z paczuli wykorzystywany jest także w walce z:

  • łupieżem i trądzikiem,
  • cellulitem,
  • grzybami skóry,
  • pasożytami,
  • bólem brzucha, biegunką, czy ukąszeniami węży.

Ponadto olejek paczulowy odpręża i relaksuje ciało, a do tego ogranicza nadmierne przechowywanie wody w organizmie. Uważany dawniej za afrodyzjak, słodki zapach paczuli uspokaja i przywraca dobre samopoczucie, jednak z uwagi na jego intensywność nie jest wskazany dla alergików. 

Olejek paczulowy jako perfumy

Zapach olejku paczulowego może być przez wielu uznany za nieprzyjemny i męczący – kojarzy się z ruchem hippisowskim z lat 60-tych XX wieku, gdy był to powszechnie stosowany. Mimo to, dzisiaj olejek z paczuli wykorzystywany jest jako składnik ⅓ perfum na całym świecie. Nie tylko jego nuta zapachowa, ale także właściwości utrwalające przyczyniły się do jego popularności. Olejek paczulowy utrwala zapachy perfum i dodaje im świeżości. Przeglądając skład swoich ulubionych perfum, bez większego trudu natkniesz się na olejek z paczuli. 

Olejek z paczuli – zastosowanie

Herbata z paczuli wykazuje skuteczne działanie przeciw przeziębieniu, a sama paczula już w dawnych czasach wykorzystywana była w leczeniu problemów z trawieniem. Zapach paczuli znalazł zastosowanie w wielu produktach codziennego użytku – w środkach do prania, ręcznikach papierowych, czy odświeżaczy powietrza. W codziennej pielęgnacji możesz użyć go do mycia włosów i skóry głowy, natomiast jeśli zostałaś ukąszona przez owada – wmasuj w ranę odrobinę olejku paczulowego, by załagodzić uszkodzenie skóry i przyspieszyć gojenie.  Również w przypadku ubrań lub choćby pościeli – aby bez obaw przechowywać podobne rzeczy i nie przejmować się molami lub innymi szkodnikami, które mogłyby w nich się pojawić, wetrzyj kilka kropel w materiał. 

Olejek z paczuli znalazł także zastosowanie w aromaterapii. Dzięki właściwościom uspokajającym, olej paczuli pomaga w depresji oraz łagodzenia stanów lękowych. Wykorzystaj go w medytacji, by uspokoić umysł i zrelaksować ciało. Olejek z paczuli wpływa na układ nerwowy i obszar w mózgu, który odpowiada za emocje. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by olejek zmieszać z wodą do kąpieli lub innymi bazowym olejkiem i cieszyć się kilkoma spokojnymi chwilami w wannie. Natomiast w przypadku problemów z nieprzyjemnym zapachem spod pach, nanieś kilka kropel na wacik higieniczny i wetrzyj w odpowiednie miejsce, aby pozbyć się dyskomfortu w miejscach publicznych. 

Olejek paczuli – przeciwwskazania

Stosowany w zbyt wielkich ilościach, olejek z paczuli może przynieść negatywne skutki dla organizmu i samopoczucia. Zbyt duże natężenie olejku może prowadzić do nadpobudliwości, czy też wstrętu przed światłem. Może zaszkodzić też osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania – w nadmiarze, składniki olejku z paczuli osłabiają apetyt i mogą powodować niechęć do jedzenia. Istnieją także przypuszczenia, że źle wpływa na organizm kobiet w ciąży, dlatego jeżeli spodziewasz się dziecka, stosowanie olejku z paczuli powinnaś skonsultować ze specjalistą, najlepiej lekarzem. 

Podsumowanie

Olejek paczulowy popularny był już w bardzo dawnych czasach – w Indiach używano go jako zapach do tkanin, ale też jako afrodyzjak. W tamtejszej kulturze powszechnie używano go w celu pobudzenia popędu płciowego, a także by wspomóc potencję.  W Chinach oraz Japonii natomiast ufano jego właściwościom w walce z problemami skórnymi takimi jak trądzik, łupież, czy zapalenie skóry. Dzisiaj olejek z paczuli znajduje zastosowanie głównie dzięki swojemu kojącemu zapachowi, nie tylko jako odstraszacz na mole, ale też popularny składnik perfum czy odświeżaczy powietrza.