Olej z jojoba to tak naprawdę wosk pozyskiwany z nasion krzewu rosnącego na pustyni Sonora nieopodal Meksyku. Jego właściwości pielęgnacyjne zostały docenione przez wiele współczesnych kobiet, ale już dawniej używany był przez Indian do leczenia schorzeń skóry. Jak wykorzystać naturalny olejek z jojoba, aby w pełni cieszyć się jego właściwościami? W poniższym artykule dogłębnie analizujemy wpływ oleju z jojoba na zdrowie włosów i twarzy.

Olejek z jojoba – właściwości

Aby zrozumieć jaki wpływ ma olejek z krzewu jojoba na nasze ciało, należy poznać fizjologię ludzkiego organizmu. Jedną z najważniejszych substancji wydzielanych przez naszą skórę jest łój skórny, tzw. sebum. Wydzielane przez gruczoły łojowe na całej powierzchni naszego ciała – sebum tworzy barierę ochronną, która zapobiega uszkodzeniom skóry przez czynniki zewnętrzne. W zależności od tego, czy poziom wydzielania łoju jest zbyt niski lub wysoki, mamy do czynienia z innym rodzajem cery i borykać się możemy z innymi problemami skórnymi. Zbyt mała ilość sebum sprawia, że na twarzy pojawiają się zmarszczki, a zbyt wysoka natomiast powoduje zbytnie przetłuszczanie się skóry, co w efekcie prowadzić może np. do trądziku. 

Olejek z jojoba, otrzymywany przez tłoczenie nasion na zimno, posiada skład chemiczny zbliżony do łoju skórnego, dzięki czemu może być stosowany jako uzupełnienie niewłaściwej aktywności gruczołów łojowych skóry. Zarówno w sytuacji, gdy sebum jest wydzielane w mniejszej, jak i nadmiernej ilości – olej z jojoba doprowadza do równowagi na powierzchni skóry, dzięki czemu jest ona mniej narażon na czynniki zewnętrzne, a my możemy cieszyć się jej zdrowym wyglądem. Olejek z jojoba dodaje blasku i życia cerze na twarzy, dzięki czemu docenia je tak wiele kobiet we współczesnych czasach, gdzie nasza skóra narażona jest na wiele szkodliwych czynników pochodzących z zewnątrz. 

Olejek z jojoba – skład

Już sam skład olejku z jojoba jest godny uwagi. Zawiera w sobie głównie palmitynian cetylu, któremu udowodniono niezwykle pozytywne właściwości natłuszczające i odżywcze, egzogenne kwasy tłuszczowe, czy skwalen, który chroni skórę przed utratą wody. Wszystkie te składniki tworzą wspólnie niezwykle przydatny, naturalny kosmetyk, który doprowadzi do równowagi zachwianą kondycję naszej skóry. 

Dzięki zawartości witaminy F, czyli wspomnianych wcześniej egzogennych kwasów tłuszczowych, olej z jojoba przyspiesza regenerację skóry i odbudowuje warstwę lipidową naskórka. Natomiast fitosterole oraz witamina A sprawiają, że z twarzy znikają zmarszczki, a skóra robi się odpowiednio napięta. Ostatecznie trzeba wspomnieć o zbawiennych właściwościach witaminy E, której również jest w oleju z jojoba pod dostatkiem. Dzięki niej olej z jojoba hamuje starzenie się skóry – jest naturalnym antyoksydantem, neutralizującym działanie wolnych rodników. 

Olejek z jojoba do twarzy

Z powodu swoich cennych właściwości, olej z jojoba może być stosowany jako zamiennik do licznych kosmetyków, które masz w swojej kolekcji – zarówno preparatów, które stosujesz rano, jak i tych używanych na noc. Jego zastosowanie jest bardzo proste: wystarczy, że naniesiesz niewielką ilość na twarz rano lub wieczorem, wmasować olejek w skórę, a potem zmyć letnią wodą. Jeżeli masz w planach nałożenie maseczki lub glinki – zmieszaj olejek z wybranym kosmetykiem. Kolejnym jego zastosowaniem są oczywiście masaże lub kąpiele. W ich przypadku również wykorzystaj odpowiednią ilość – rozprowadź po nagim ciele lub wlej do wody. 

O olejku z jojoba możesz przeczytać w składzie wielu kosmetyków:

  • żelach oraz kremach nawilżających do pielęgnacji i oczyszczania twarzy,
  • odżywkach i szamponach do włosów,
  • pomadkach do ust, preparatach do paznokci, dłoni oraz stóp,
  • kosmetych stosowanych, by zapobiec rozstępom lub zwalczyć cellulit.

Olejek z jojoba do włosów

Hamuje wypadanie włosów, odżywia je i regeneruje, a także zwalcza łupież – olej z jojoba doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Kilka razy w tygodniu zafunduj swoim włosom zabieg z jego użyciem: nanieś olejek na całej długości, odczekaj pół godziny, a potem zmyj. Przed ostatnim krokiem możesz też użyć szamponu. Po takim zabiegu zauważysz, że Twoje włosy są gładkie i elastyczne, nie puszą się i emanują zdrowiem. Zwróć jednak uwagę na skład specyfiku – powinien być on pozbawiony sztucznych substancji, konserwantów, silikonów, czy substancji zapachowych. Tylko w pełni naturalny olejek z jojoba zapewnia najlepsze efekty po zastosowaniu.

Olejek z jojoba na skórę

Olej z jojoba to świetny emolient, czyli preparat przyczyniający się do odpowiedniego natłuszczenia skóry. Sprawdza się niezależnie od tego, czy dysponujesz cerą suchą czy przetłuszczoną. Po wchłonięciu przez skórę, substancje zawarte w oleju z jojoba zatrzymują wodę, blokując kanały, przez które jest ona zwykle nadmiernie wydalana.Dodatkowo, olejek z nasion jojoba łagodzi stany zapalne skóry – sprawdza się w przypadku łuszczycy lub egzemy. 

Podsumowanie

Wzmacnia cebulki, zapobiega łamaniu się włosów, a do tego świetnie się wchłania i ułatwia późniejsze rozczesywanie. Olejek z jojoba zyskał swoje właściwości dzięki drogocennym nasionom krzewu, którego ziarna składają się głównie z kwasów tłuszczowych.Delikatny, orzechowy zapach sprawia, że używanie olejku jest przyjemne i nie drażni nosa. Wybierz dany olejek tylko jeśli jest tłoczony na zimno, a producent gwarantuje jego jakość odpowiednim certyfikatem. Na rynku znajduje się mnóstwo tańszych substytutów, czasami opatrzonych ładniejszą etykietą, która ma za zadanie odwrócić naszą uwagę od składu preparatu. Przed zakupem upewnij się, że olejek z jojoba, który wkładasz do koszyka, cieszy się pełną naturalnością.