Panie w ciąży powinny zadbać o kondycję fizyczną i zdrowotną. Zalecane są spacery oraz lekki ruch na świeżym powietrzu. Często też sięgają do domowej, aby wspomóc swój organizm i złagodzić dolegliwości np. układu trawiennego. Jakie zioła i przyprawy może używać kobieta  w ciąży ? Omówimy ten temat w tym artykule.

Jakie zioła wskazane są dla kobiet w ciąży?

Wiele naturalnych rozwiązań jest bezpieczne dla kobiet w ciąży. Ale są też takie, które jednak ciężarna nie powinna używać. Warto w tym wypadku skonsultować się ze swoim lekarzem. Zioła i przyprawy, które są bezpieczne w tym stanie, to:

  • Melisa- działa uspokajająco i kojąco. Herbata z melisy popijana umiarkowanie jest bezpieczna w czasie ciąży i karmienia piersią.
  • Rumianek- odkaża i działa przeciwzapalnie, a także rozkurczowo dla układu trawiennego. Działa również ściągająco, a kąpiel rumiankowa stóp zmniejsza opuchlizny.
  • Mięta- pomaga na problemy trawienne, szczególnie w okresie nudności, wzdęć i zgagi. Najlepiej pić herbatę z mięty pieprzowej, a unikać mięty polnej, która ma działanie poronne.
  • Imbir- najlepiej sięgać po świeży. W sproszkowanej wersji nie ma takiego działania. Pomaga na zgagę i poranne mdłości.
  • Pokrzywa- rozwiązuje problem opuchlizny nóg i całego ciała.                       

Przyprawy w ciąży - jakie można jeść?

Jakie przyprawy doskonale sprawdzaja się w diecie kobiety w ciąży? Przedstawiamy kilka przykładów:

  • Goździki- doskonałe źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy
  • Czosnek w ciąży to doskonały antybiotyk w czasie przeziębiania. Ponadto poprawia krążenie krwi, usprawnia działanie układu trawienia i działa również na infekcje dróg rodnych.
  • Koper włoski, kminek, anyż i majeranek – poprawiają trawienie oraz ogólne samopoczucie. Jako herbatka pobudzają laktację.
  • Bazylia i oregano- dobrze wpływają na trawienie, ograniczają ilość spożywanej soli. Ze względu na kontrolę ciśnienia krwi w czasie ciąży, należy ilość spożywanej soli ograniczyć.

Jakich ziół i przypraw należy się wystrzegać?

Niektóre zioła i przyprawy stosowane w trakcie ciąży mogą odnieść zły skutek. Niektóre z nich mogą nawet się przyczynić do przedwczesnego porodu lub poronienia. Do ziół i przypraw stanowczo zakazanych w trakcie ciąży należą:

  • Tymianek i rozmaryn- mają działanie rozkurczowe i prowadza do poronienia
  • Żeń- szeń- negatywnie wpływa na rozwój płodu. Spowalnia go, a nawet może prowadzić do uszkodzeń i wad wrodzonych
  • Aloes- może wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród
  • Chmiel- pobudza produkcje estrogenów i prowadzi do uszkodzeń płodu
  • Cząber- ma właściwości odwadniające
  • Cynamon- zawarta w cynamonie kumaryna zwiększa ryzyko poronienia
  • Kurkuma- wywołuje skurcze macicy i może prowadzić do poronienia
  • Curry- w swoim składzie posiada cynamon i kurkumę
  • Kolendra, szałwia, arnika, jałowiec, szafran i estrogen- wywołują skurcze macicy i przedwczesny poród.

Co mogę pić na uspokojenie?

Uspokajająco działa herbata z melisy. Ale też na szczególną uwagę zasługują: kozieradka, drapacz lekarski oraz rutwica lekarska. Zioła te nie tylko pobudzają laktację w trakcie karmienia, ale tez działają przeciwdepresyjnie. W trakcie ciąży warto zrezygnować z mocnej czarnej herbaty oraz kawy. Zamiast tego możemy pić herbaty ziołowe, wspomagające nasz dobry nastrój i poprawiające ogólną dobrą kondycję przyszłej mamy.

Artykuł powstał we współpracy z portalem parentingowym Puppo.pl