Od kilku lat nie słabnie moda na posiłki wege, które są pyszne, sycące, pełne witamin. Mnóstwo w nich warzyw i owoców, zero produktów pochodzących od zwierząt. To właśnie z myślą między innymi o weganach powstały napoje roślinne, które mają zastąpić krowie mleko. Chętnie korzystają z nich również osoby, które lubią eksperymentować z nowinkami kulinarnymi i poznawać interesujące smaki. Wreszcie mleka roślinne są stworzona dla osób, które cechują się nietolerancją laktozy, a zatem cukru, który występuje w krowim mleku.

Napoje roślinne z dobrym składem


Mleka roślinne, które coraz częściej określane są po prostu napojami roślinnymi, można produkować z soi, owsa, migdałów, ryżu, orzechów nerkowca. To tylko kilka produktów, z których tworzy się napoje roślinne będące zamiennikami mleka krowiego. Takie napoje są bardzo popularne, tworzone przez coraz większą liczbę marek, łatwe do kupienia w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jeszcze do niedawna mleko owsiane czy ryżowe można było dostać na specjalnych działach z produktami eko, ale teraz to już naprawdę powszechny produkt spożywczy. Zwykle napoje roślinne kosztują więcej niż klasyczne mleko krowie. Warto zwracać uwagę na etykietę i dokładnie je czytać, ponieważ nie każdy producent mleka roślinnego dba o dobry skład. Niektóre mleka roślinne nafaszerowane są składnikami, które oczywiście nie są zabronione, ale sprawiają, że mleku daleko do produktu ekologicznego czy zwyczajnie zdrowego. Mowa tutaj na przykład o dosładzania napojów roślinnych za pomocą zwykłego cukru.

Czy napój roślinny może być zamiennikiem mleka?

Mleko roślinne może być zamiennikiem mleka, również ze względu na to, że odrobinę podobnie wygląda. Oczywiście nie zawiera wszystkich tych składników, które znajdziemy w mleku, ponieważ nie jest to tożsamy produkt. Jednak sporo napojów roślinnych produkowanych jest w ten sposób, że dodawane są do nich różne mikro- i makroelementy oraz witaminy, aby napój miał więcej wartości odżywczych. Poza tym napoje roślinne po prostu nadają się do tego, aby stosować je jako substytut mleka do przyrządzania wielu różnych potraw. Sporo osób uwielbia na przykład kawę z mlekiem sojowym, które świetnie nadaje się do spieniania. Na napojach roślinnych można gotować budyń albo przyrządzać owsiankę. To zatem świetna alternatywa dla osób, które naprawdę chcą przejść na kuchnię wegańską, a jednocześnie nie potrafią wyobrazić sobie życia bez mleka. Warto wiedzieć o tym, że dobrej jakości mleka roślinne z powodzeniem można zrobić we własnym domu samodzielnie.