Olejek żywokostowy to naturalny specyfik wytwarzany z popularnej rośliny rosnącej na polach, łąkach czy nieużytkach. Jest on powszechnie wykorzystywany w lecznictwie oraz kosmetyce. Jakie właściwości ma olejek z żywokostu? Jak należy go stosować?

Olejek żywokostowy — co to takiego?

Olejek żywokostowy jest produktem, który powstaje z żywokostu lekarskiego. To popularna w Polsce roślina porastająca łąki, okolice rzek, stawów i rowów oraz obrzeża lasów. Jej nazwa wywodzi się od przypisywanych jej właściwości wzmacniających oraz regenerujących układ kostny. Żywokost lekarski występuje również pod nazwą „żywy gnat”. Olejek żywokostowy jest wytwarzany z korzenia o fioletowo — czarnej barwie, w którym znajduje się szereg cennych substancji, takich jak allantoina, garbniki, polifenole, aminokwasy, fruktany, krzem czy asparagina.

Sprawdź!  Jakie kosmetyki wyszczuplające zasługują na uwagę?

Działanie olejku żywokostowego

Olejek żywokostowy ma niezwykle bogate działanie. Preparat ten posiada właściwości antyseptyczne, regeneracyjne, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Jest on powszechnie wykorzystywany w przypadku skręceń, stłuczeń, zwichnięć, naciągnięć oraz bóli mięśniowych i stawowych. Olejek z żywokostu dobrze sprawdza się również wówczas, gdy zależy nam na przyspieszeniu procesu gojenia się ran czy siniaków. Z powodzeniem używać można go także w przypadku żylaków, łuszczycy, bóli reumatycznych i artretycznych, stanów zapalnych stawów, rwy kulszowej oraz profilaktycznie, u pacjentów, u których występuje ryzyko pojawiania się odleżyn.

Zastosowanie olejku żywokostowego w medycynie

Olejek z żywokostu znajduje zastosowanie nie tylko w lecznictwie. Ten naturalny specyfik jest wykorzystywany również w kosmetyce. Dobrze sprawdza się on między innymi w przypadku suchych, zniszczonych włosów. Można go wówczas zarówno wmasowywać bezpośrednio w skórę głowy, jak i stosować wcierki na jego bazie.

Sprawdź!  Suknia dla druhny – jak ubrać się na wesele?

Olejek żywokostowy to sprawdzony sposób na pozbycie się cellulitu i przywrócenie skórze jędrności. W tym celu, należy regularnie wmasowywać go w problematyczne partie ciała.

Olejek z żywokostu jest znany również ze swoich właściwości odmładzających, przeciwzmarszczkowych i odświeżających. To doskonała propozycja dla wszystkich kobiet, którym marzy się promienna, nawilżona, gładka skóra twarzy. Jak stosować ten naturalny specyfik do pielęgnacji cery? Wystarczy nałożyć kilka kropli produktu na opuszki palców, a następnie delikatnie wklepać. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby olejek żywokostowy połączyć z ulubionym kremem czy serum.

Sprawdź!  Fala uderzeniowa Storz – poznaj jej zalety! Kiedy warto zdecydować się na ten zabieg?

Jak działa olejek żywokostowy z gojnikiem?

Na sklepowych półkach często można się spotkać z olejkiem żywokostowym z dodatkiem gojnika. Co to za produkt? Dzięki zawartości glikozydów i kwasów fenolowych oraz olejków eterycznych, preparat ten jest wykorzystywany do neutralizowania objawów grypy, przeziębienia, infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, chorób reumatycznych oraz dolegliwości trawiennych. Olejek żywokostowy z gojnikiem dobrze nadaje się także do leczenia odparzeń, odmrożeń oraz zasinień.

W wysokiej jakości, naturalny olejek żywokostowy można się zaopatrzyć w drogerii internetowej Galeria Kosmetyczna.