Pieczenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki cieplnej. Piec jest więc niezbędnym wyposażeniem każdej restauracji. Niestety tradycyjne piekarniki zużywają dużo energii elektrycznej, a przygotowanie w nich potraw zajmuje dużo czasu. Lepszym wyborem do restauracyjnej kuchni wydaje się piec konwekcyjny. Więcej informacji na jego temat znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.

Bez gastronomicznego pieca konwekcyjnego ani rusz!

O ile w domowych warunkach tradycyjny piekarnik sprawdza się znakomicie, tak w warunkach restauracyjnych może okazać się niewystarczający. Przyrządzanie w nim potraw zajmuje mnóstwo czasu. Na przygotowywany w ten sposób posiłek trzeba też dość często zwracać baczenie. Chwila nieuwagi może skończyć się przypaleniem lub kompletnym wysuszeniem dania. Takie jedzenie z pewnością nie przypadnie do gustu Twoim gościom. Znacznie lepszym urządzeniem do restauracyjnej kuchni będzie tzw. piec konwekcyjny gastronomiczny, który znajdziesz np. w ofercie e-sklepu gastromix.pl.

Sprawdź!  Bielizna damska - najlepszy prezent na Dzień Kobiet

Jego metoda działania opiera się na zjawisku konwekcji. Polega ono na wprowadzaniu ciepłego powietrza w ruch do środka pieca za pomocą specjalnych wentylatorów. W środku również jest ono podgrzewane i zaczyna poruszać się poziomo. Wspomniane wentylatory odprowadzają też powietrze z wnętrza pieca, a specjalne filtry oczyszczają je z cząsteczek zapachów. Zjawisko pozwala zachować w urządzeniu taką samą temperaturę przez cały czas pieczenia. Dzięki temu przygotowanie posiłku zajmuje mniej czasu, a potrawa jest upieczona równomiernie. W piecu konwekcyjnym będziesz w stanie przyrządzić jednocześnie nie tylko kilka porcji, ale nawet kilka dań. Możesz być spokojny – zapachy i smaki poszczególnych posiłków na pewno się nie zmieszają. Dzięki temu Twoi pracownicy będą mogli zaoszczędzić sporo czasu, co w kuchni jest przecież na wagę złota.

Sprawdź!  Białe złoto a srebro – jak odróżnić?

A może piec konwekcyjno-parowy?

Ciekawą propozycją jest także inny rodzaj pieca gastronomicznego, a mianowicie konwekcyjno-parowy. Jego metoda działania nieco różni się od opisywanego wyżej urządzenia. Również i w tym przypadku do środka pieca wprowadzane jest ciepłe powietrze, które następnie zaczyna poruszać się poziomo, ale to nie wszystko. Ten rodzaj pieca wykorzystuje do działania także i parę wodną. To właśnie dzięki niej przygotowane w ten sposób potrawy zachowują swoją naturalną wilgoć, są jędrne i soczyste. W zwykłym piekarniku dania często tracą te właściwości przez gorące i suche powietrze. Warto wspomnieć, że zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej. Oznacza to, że takie urządzenia są odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję. Dodatkowym atutem jest to, że można je łatwo wyczyścić. To więc idealny sprzęt do Twojej restauracji!